Beadings

Sunday 7 June 2020

Biskut Dahlia / Semperit Dahlia



Musim Covid19 ni..apa yang cikju boleh katakan kuih tetap kena buat..ha..ha



semperit klasik



bahan-bahan tepung


1  cawan tepung cap rose merah 
1 cawan tepung jagung 
2 cawan tepung kastard (lady bird untuk kuning yg cantik)


bahan2 

250g butter /marjerin (cikju guna marjerin aje)
1/2 - 3/4 cawan gula icing
1 biji kuning telur
esen vanila
pewarana kuning ( kju tak letak)
2 sudu besar susu tepung 

cara-cara
Pukul butter  dan gula sehingga sebati.. masukkan telur dan bahan2 yang lain ..pukul sehingga sebati. Setelah sebati masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga aduan tidak lekat di tangan. 

terap acuan yang digemari.. 

tunggu sehingga 30 min baru dibakar.

panaskan oven 170c selama 5 minit dan kemudian turunkan suhu kepada 160C dan bakar selama 15 minit atau sehingga masak.

sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas.  




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...