Beadings

Thursday 25 May 2017

Simpul kasih

Kegemaran sy membuat simpul kasih atau popiah mini

Resepi serunding ikan bilis
==================

Bhn2
1 mangkuk ikan bilis
12 tangkai cili kering(rebus dulu)
1 biji bawang besar(potong kecil)
5 ulas bawang putih(potong kecil)
5 batang serai(potong kecil)
Sedikit halia(agak2 jela)potong kecil
1/2 cwn air
1/2 cwn santan pekat(sy guna santan kotak)
2 sudu mkn gula
2 sudu mkn minyak masak
1 sudu teh garam (sy guna sudu kfc tu je)

Cara2
=====

1) cuci ikan bilis..& rebus hingga mendidih..toskan & kisar guna blender kering..
2) masukkan bhn2 lain dlm blender..bwg besar,bwg putih,serai,halia,cili kering,santan &air..kisar hingga sebati
3) panaskan minyak dlm kuali..masukkan bhn2 yg telah dikisar td..kacau selama 5 minit..masukkan gula & garam
4) masukkan ikan bilis yg telah diblender td..kacau sehingga kering..agak lama jgk nak tggu kering..lebih kurang 40-45minit
# sukatan kat atas tu utk kuantiti yg sikit je..cukup utk sepaket kulit popia
5) step seterusnya,sediakan kulit popia..gunting kecil2..sy potong 8 bahagian utk sekeping kulit popia tu
6) letakkan serunding sikit atas kulit popia td..simpul kemas2..buat hingga habis..
7) goreng hingga masak..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...