Beadings

Thursday 25 May 2017

Resepi Nasi Daging Utara Dengan Air Asam

Nasi daging ni sedap dibuat masa makan tengahari.  .Mulakan.rebus daging pagi2 dengan api yang kecil sambil2  masa menyidai kain ker ..menyapu sampah ker .


Bahan-Bahan

Nasi daging

Bahan2 :
A:
Daging 1/2 kg potong kiub sederhana kecil n rebus

Beras 5cawan
2sb rempah kurma
3 sekawan
1sb marjerin
1ulas bawang merah hiris
1ulas bawang putih hiris
1helai daun pandan
Setengah kiub pati ayam
3/4 cawan susu cair ( sy guna susu tepung dibancuh dgn 1/2 cwn air)
10 biji tomato kecil dipotong dua ( sy guna tomato sos aje)

1. Panaskan minyak dan marjerin
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun pandan, 3sekawan n serbuk kurma. Kacau kejap biar sebati dan berbau harum
3. Masukkan beras yang dah dicuci dan ditoskan kacau biar sebati
4. Masukkan 4 setengah cawan air rebusan daging dan susu cair
5. Pindahkan periuk nasi ke dpo elektrik dan letak buah tomato kecil yang telah dipotong dua, tunggu je smp masak.
6. Hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng.

Air Asam Kerisek
 
1biji tomato dihiris
3 ulas bawang merah hiris
3 biji cili padi hiris
Asam jawa
1sb kerisek (daun kesum)
3 batang cili merah*
4 biji cili padi*
Belacan bakar besar ibu jari*
Garam*
Gula*
1. Tumbuk bahan bertanda * di atas
2. Bahan hiris masukkan dlm mangkuk
3. Masukkan bahan tumbuk ke dlm mangkuk
4. Masukkan asam jawa dan masukkan air sikit ramas2 biar sebati
5. Masukkan kerisek dan ramas2 lagi
6. Siap

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...