Resipi dari facebook :
Saya belum cuba lagi resipi tapi nak jugak simpan ..senang2 nanti nak buat la.. sy suka makan mee wantan kat TCRS.
KARI LAKSA ALA CINA NAMA SEBENAR DIA!!!
Bahan2:
minyak masak untuk menumis
2 cwn santan
Bahan A
leher dan kaki ayam
6 cwn air
isi ayam
- rebus dan di buat sup (air rebusan kepala udang juga boleh digunakan)
- keluarkan isi dada ayam dan carik2 utk hiasan
Bahan B
1/2 labu bawang besar
1 inch halia1 btg serai
2 ulas bawang putih
2 sb cili boh
1/4 cwn udang kering
- Semua bahan2 B di kisar
Bahan C
3 ekor udang -
2 sudu makan isi kerang
bebola dan kek ikan
Tauhu kering
- bahan2 penyedap rasa
Bahan D
1 inch kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
4 biji buah pelaga
Bahan E
3 sb serbuk kari daging
3 tangkai daun kari
Bahan F
Laksa / wantan (di rebus)
telur rebus
2 sb hirisan timun
kacang panjang di rebus
1 bj tauhu - di goreng
1 tangkai daun sup
1 sk bawang goreng
Taugeh
sambal bawang
Cara2:
Panaskan minyak dan tumis bahan B yg telah dikisar hingga harum
Masukkan Bahan D, ayam, dan kacau.
Masukkan santan, tutup periuk dan kecilkan api.
Masak 10 minit hingga santan pecah. Masukkan air, bahan C dan E. Masak selama setengah jam - tun masukkn tauhu pok sekali.
Masukkan bahan F dlm mangkuk dan tuangkan kuah.Tabur bawang goreng dan daun sup.
Siap!
No comments:
Post a Comment