Beadings

Thursday, 25 May 2017

Mee kari

Resipi dari facebook :

Saya belum cuba lagi resipi tapi nak jugak simpan ..senang2 nanti nak buat la.. sy suka makan mee wantan kat TCRS. 

KARI LAKSA ALA CINA NAMA SEBENAR DIA!!!
Bahan2:

minyak masak untuk menumis
2 cwn santan

Bahan A
leher dan kaki ayam
6 cwn air
isi ayam 
- rebus dan di buat sup (air rebusan kepala udang juga boleh digunakan)
- keluarkan isi dada ayam dan carik2 utk hiasan


Bahan B
1/2 labu bawang besar
1 inch halia1 btg serai
2 ulas bawang putih
2 sb cili boh
1/4 cwn udang kering
 - Semua bahan2 B di kisar

Bahan C
3 ekor udang -
2 sudu makan isi kerang
bebola dan kek ikan
Tauhu kering
- bahan2 penyedap rasa 

Bahan D
1 inch kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
4 biji buah pelaga

Bahan E
3 sb serbuk kari daging
3 tangkai daun kari

Bahan F
Laksa / wantan (di rebus)


telur rebus
2 sb hirisan timun 
kacang panjang di rebus
1 bj tauhu - di goreng
1 tangkai daun sup
1 sk bawang goreng
Taugeh

sambal bawang

Cara2:
Panaskan minyak dan tumis bahan B yg telah dikisar hingga harum
Masukkan Bahan D, ayam, dan kacau.
Masukkan santan, tutup periuk dan kecilkan api.
Masak 10 minit hingga santan pecah. Masukkan air, bahan C dan E. Masak selama setengah jam - tun masukkn tauhu pok sekali.
Masukkan bahan F dlm mangkuk dan tuangkan kuah.Tabur bawang goreng dan daun sup.
Siap!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...