Beadings

Thursday 25 May 2017

Puding Karamel koktail

PUDING KARAMEL KOKTAIL

Bahan-bahan:





5 - 6 sudu gula kasar - dicairkan atas api perlahan hingga berwana perang

 
4 butir telur
1 tin susu cair
5 sudu gula
2 sudu teh esen vanila
Sedikit buah-buahan campur
Air secukupnya


Cara Membuat:

Ambil mangkuk dan masukkan telur. Pukul perlahan-lahan.

Masukkan pula gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi hingga rata.

Tambahkan susu cair dan sedikit air jika adunan terlalu pekat. Selepas itu, masukkan esen vanila.

Tapis adunan tadi dalam mangkuk lain. Buang buih di permukaan adunan supaya puding caramel anda tidak berlubang apabila dikukus nanti.

Ambil mangkuk, tuangkan air gula yang dicairkan. Kemudian tuangkan pula adunan yang ditapis ke atasnya. Kukus selama 45 minit, keluarkan dan taburkan buah-buahan campur di atasnya. Sejukkan. Siap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...