Beadings

Wednesday, 14 March 2018

Rempeyek


Selalu beli rempeyek .. sedap makan tp tak puas..
Fav en suami ni.. pernah buat tp thn lps last..teringin nak mengasah bakat semula..ha..ha

mula2 goreng x jadi.. cikju frust .. kemas dapur ..batter masukkan dalam peti sejuk..
Malam bg en suami rasa tempeyek..sah 2 kena reject . Sbb berminyak katany a.sedihnya..
Hari ini dgn semangat baru cikju cuba sekali lg.. alhamdullillah nampak ok.. rasa kena tunggu  en suami ..komen..

Resipi cekju share ni..
Bahan utama
===========
500 g tepung beras cap teratai or cap gajah 1
(Next nak guna 250 g tpg  ubi  n 250g tpg beras)
900 liter air/ santan cair
Kisar
=====
2 sb ketumbar
3 ulas bawang putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan kasar
1 sk garam
1 cwn ikan bilis/udang kering
Sedikit Serbuk perasa/ 1 sb gula
Cili boh ..klu suka .. sy x letak 
Hiasan
======
Kacang
Ikan bilis .. sy x letak sbb dah kisar ikan bilis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...