Selalu beli rempeyek .. sedap makan tp tak puas..
Fav en suami ni.. pernah buat tp thn lps last..teringin nak mengasah bakat semula..ha..ha
mula2 goreng x jadi.. cikju frust .. kemas dapur ..batter masukkan dalam peti sejuk..
Malam bg en suami rasa tempeyek..sah 2 kena reject . Sbb berminyak katany a.sedihnya..
Malam bg en suami rasa tempeyek..sah 2 kena reject . Sbb berminyak katany a.sedihnya..
Hari ini dgn semangat baru cikju cuba sekali lg.. alhamdullillah nampak ok.. rasa kena tunggu en suami ..komen..
Resipi cekju share ni..
Bahan utama
===========
500 g tepung beras cap teratai or cap gajah 1
(Next nak guna 250 g tpg ubi n 250g tpg beras)
900 liter air/ santan cair
===========
500 g tepung beras cap teratai or cap gajah 1
(Next nak guna 250 g tpg ubi n 250g tpg beras)
900 liter air/ santan cair
Kisar
=====
2 sb ketumbar
3 ulas bawang putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan kasar
1 sk garam
1 cwn ikan bilis/udang kering
Sedikit Serbuk perasa/ 1 sb gula
Cili boh ..klu suka .. sy x letak
=====
2 sb ketumbar
3 ulas bawang putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan kasar
1 sk garam
1 cwn ikan bilis/udang kering
Sedikit Serbuk perasa/ 1 sb gula
Cili boh ..klu suka .. sy x letak
Hiasan
======
Kacang
Ikan bilis .. sy x letak sbb dah kisar ikan bilis
======
Kacang
Ikan bilis .. sy x letak sbb dah kisar ikan bilis
No comments:
Post a Comment