Untuk resipies ni dah masuk kali ke3 cikju masak... masak dlm 3/4 ekor ayam aje.. tapi rencah nya ikut 1 ekor ayam.. kenapa 3/4 ..he...he.. part dada dah kju buat nugget..
So let get started...
Follow resepi ni sebiji2 ya..In Sha Allah jadi..
Sedap.. sorry gambar x sempat nak ambil..sbb selalu masuk dalam tupperware dan bekukan seharian or dua malam... sbb cik aishah pesan jangan terus makan .. lagi lama lagi sedap ... mmg pun..
1)Blend
- Cili kering segenggam..
- Bawang besar yg merah ya 6biji (byk bwg br sedap),
- bwg putih satu labu,
- halia sikittt je,hujung jari kelingking n
- belacan besar stgh ibu jari
3)Daun kari 6tangkai-cuci n tos
4)Kicap tamin (renjis smp dpt warna mcm pic sy atas tu)
5)Gula 3sudu besar (jgn risau manis,sbb nti rasanye akn balance)
Minyak ayam td tu,gorengkan serai,sampai separa coklat
Masukkan daun kari smp garing (bkn hangus)..api sederhana ya
dah dpt warna cantik camtu,baru masuk semua yg dh blend td..tumis smp naik bau n garing
Masuk gula,garam n renjiskan kicap dlm 5kali renjis..jgn byk sgt dulu..biar warna merah maroon..
Masukkan ayam n masak lagi 10minit
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment