Beadings

Tuesday 12 January 2016

Ayam Sambal Bali

Cikju dapat resipi dari FB Aisha Shukor  ... so rajin2 la lawat fb dia.. kalau dia masak nampak sungguh menyelerakan.  Cara dia masak pun macam cikju gak .. main campak2 aje..he..he

Untuk resipies ni dah masuk kali ke3 cikju masak... masak dlm 3/4 ekor ayam aje.. tapi rencah nya ikut 1 ekor ayam.. kenapa 3/4 ..he...he.. part dada dah kju buat nugget..


So let get started...

Follow resepi ni sebiji2 ya..In Sha Allah jadi..
Sedap.. sorry gambar x sempat nak ambil..sbb selalu masuk dalam tupperware dan bekukan seharian or dua malam... sbb cik aishah pesan jangan terus makan .. lagi lama lagi sedap ... mmg pun..


1)Blend 

  • Cili kering segenggam..
  • Bawang besar yg merah ya 6biji (byk bwg br sedap),
  • bwg putih satu labu,
  • halia sikittt je,hujung jari kelingking n
  •  belacan besar stgh ibu jari
2) Serai dititik-8btg (ni yg kurus ya..klau serai yg gemuk2 tu cukup 5btg)
3)Daun kari 6tangkai-cuci n tos
4)Kicap tamin (renjis smp dpt warna mcm pic sy atas tu)
5)Gula 3sudu besar (jgn risau manis,sbb nti rasanye akn balance)


Minyak ayam td tu,gorengkan serai,sampai separa coklat

Masukkan daun kari smp garing (bkn hangus)..api sederhana ya
dah dpt warna cantik camtu,baru masuk semua yg dh blend td..tumis smp naik bau n garing

Masuk gula,garam n renjiskan kicap dlm 5kali renjis..jgn byk sgt dulu..biar warna merah maroon..


Masukkan ayam n masak lagi 10minit




Selamat Mencuba
  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...