Beadings

Friday 21 August 2015

Karipap black pepper

Cikju ni pengemar karipap.  Kalau pergi ke gerai tu klu nampak karipap sure mesti beli walaupun sebijik.. tapi sy kurang sikit makan karipap ikan sardin.

Pernah gak En Suami beli kat bazar Ramadhan karipap tak de isi... , ada gak terbeli isi sebesar biji guli.. nasib baik bulan Ramadhan .. redhakan aje.

Kat sini, ada resipi karipap yang saya dapat dari FB kak siti musainah,  Saya tak cuba lagi tapi resipi nya lain sikit.. apa2 pun saya nak save supaya tak hilang.. kalau dah buat nanti sy feedback..


Resepi: KARIPAP BLACKPEPPER SEDAP
-----------------------------------
●Bahan Doh:
1kg tepung gandum
3 senduk minyak masak (dipanaskan)
3 biji limau kasturi (diambil airnya)
4 cawan air sejuk dari peti ais
Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak. Tuangkan perlahan2 di dalam tepung gandum yg telah dicampur dengan garam. Gaul menggunakan sudip kayu sehingga nampak menjadi seperti serbuk roti (hati2 ya panas!)
2. Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan juga jus limau kasturi dan uli sehingga doh tak melekat di tangan. (Jgn terus tuangkan air. kadang2  air tak habis digunakan sbb ikut tepung kita guna)
3. Perap doh di dalam bekas tertutup (saya simpan dalam tupperware bertutup) selama 10 minit. Bulat2kan kecil sebesar bola golf.
4. Gelek doh dan isi inti serta boleh dibakar atau digoreng sebentar jika ingin dijadikan frozen  (kalau bakar  gunakan suhu 170° selama 10minit)
-------------------------------------
●Bahan Inti:
.Beberapa biji kentang@keledek potong dadu (boleh gak campurkan kentang + keledek)
Sebungkus daging/ayam kisar
3 biji bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
3 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar rempah sup
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
Sedikit air
Daun sup/daun bawang - dihiris kasar
Garam/gula/perasa.
Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak. Goreng kentang dan keledek separuh masak.
2.Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan daging/ayam kisar. Kacau sehingga daging masak. Masukkan serbuk2 rempah kurma dan sup. Kacau lagi sehingga sebati
4. Tuangkan sedikit air dan perlahankan api untuk biarkan rempah garing dan masak.
5. Setelah nampak rempah2 agak garing, masukkan kentang dan keledek,kacau lagi sebati. Masukkan black pepper,garam gula dan perasa ikut tahap yg disukai jiwa raga.
6. Masukkan daun sup/daun bawang yg dihiris kasar. Siap!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...