Beadings

Friday 6 March 2015

Rempah masala - Homemade


Jom tengok macam ne nak wat rempah masala
?

Bila kita google masakan indian kita akan lihat garam masala.
kajian Cikju bermula 2 minggu lepas disebabkan pertandingan memasak.  
Cikju google banyak garam masala rata2 dan kebanyakan berlainan.
jadi cikju ambil yang agak2 boleh diguna pakai dan mengolahnya mengikut beberapa resipi.
jom cuba garam masala ni.

Garam Masala

 2 tbsp black pepper (lada hitam)
2 tbsp clove (cengkih)
2 tbsp coriander (ketumbar)
1 tbsp black cardimon (cikju guna bunga lawang)
1 tbsp buah pelaga
2 tbsp cumin seed ( Cikju guna 1 tbsp jintan manis 1 tbsp jintan putih)
3 batang kayu manis
1 tbsp red chili (Cikju guna cili kering - 4btg)

Cara2 nya
Cikju dry toast semua bahan2 di atas. 
dan Blend kering semua.
Simpan dalam balang kedap udara.


Garam Masala yang Cikju dapat dari Kawan sesama bakat 
(just for our reference).  Kawan cikju ni gunakan garam malasa ni utk semua masakan dia . 
Bolehlah kita cuba. 

Ketumbar - 40g
Jintan putih - 20 g
Jintan manis - 20 g
Bunga lawang - 5 g
kayu manis - 5 g
pelaga - 5 g.

caranya

Dry toast dan Blend kering .
Simpan dalam balang kedap udara.

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...