Beadings

Friday 6 March 2015

Muffin pisang

Baking mood cikju lately semacam aje.  Kami ni tinggal tak ramai cuma bertiga aje.
Si bapa balik kerja aje baru makan.  Kadang2 buntu nak masak ape.
Ermmm.. 3 biji pisang, tak kan cucur lagi kot..

Jom try buat muffin pisang.  Asal nye resepi ni muffin blueberry. Cikju tukar kepada pisang.

Bahan2
1 1/2 cups all purpose flour
100g blueberries **saya tukar pisang ranum
4 tbsp caster sugar
2 tsp baking powder
1/8 tsp salt
1 egg
75 g melted butter
3/4 cups milk + 2tsp milk


Panaskan dapur 170c.
Pukul telur ketepikan.
Cairkan mentega dlm microwave @ letak atas air panas.  Biarkan sejuk.
Campurkan susu ke dlm mentega.  Tuang campuran susu mentega ke dlm telur.
Dalam bekas lain campurkan semua bahan2 kering termasuk gula.
Campurkan bahan basah sedikit demi sedikit kedlm bahan kering.  Jangan mix terlalu lama.
Setelah rata masukkan dalam acuan.  Bakar selama 18 - 20 min.
** klu guna pisang yg x manis tambah gula sedikit lg.  Boleh la campurkan serbuk cinnamon atau kismis dlm adunan or badam cincang di atas nya sblm masak.

Selamat memasak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...