Beadings

Monday 2 March 2015

Ayam masala

As slm semua.  Hari2 sekarang ni mesti masakan berasaskan ayam.  Tak kan tiap2 hari kari ayam.  Kat rumah ni pula, byk pantang larang nye.  Terutama kurangkan garam, santan, minyak , daging etc.... ikutkan memang panjang. 
Kadang2 cikju ni penat memikirkan apa nak masak.  Last2 masak ayam masala la jawabnya.  Kurang masalah..he..he.
Ayam masala (utk seekor ayam dlm 1kg).
1kg ayam
8 bwg merah india (bwg besar dr india yg sederhana tu)
2 bj tomato
3 cili hijau (cikju tmbh cili padi thai 2 bj)
2 1/2 tbsp serbuk ketumbar*
1 1/2 tbsp serbuk cili*
1/2 tsp serbuk kunyit*
1 tsp serbuk lada hitam*
1 tsp garam masala*
1 tbsp ginger garlic paste *
Daun kari
Daun ketumbar
1 1/2 tbsp minyak
Garam
Sedikit air
Cara2
Panaskan minyak.  Masukkan bawang besar yg dipotong baji.  Goreng smpi keperangan.
Masukan tomato dan chili hijau dan digoreng lagi smpi cantik.
Ambil separuh dari goreng ni dan diblend menjadi cili tomato masala.
Dalam kuali masukkan semua bahan rempah dan tumis seketika dlm 1 min,
Masukan ayam dan gaul sebati dlm 1 min, masukkan pula chili tomato masala (bahan yg diblend tadi) daun kari dan daun ketumbar dan sedikit air. Tutup penutup dan biarkan dia mereneh dlm 10min . Buka penutup biarkan dia mereneh smpi agak pekat dan ayam lembut.   Sebelum tutup api masukkan sedikit daun ketumbar n daun kari. 
Siap utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...