Beadings

Friday, 6 March 2015

Garlic ginger paste

Ginger garlic paste




Garlic Ginger paste ni sangat popular di India.  Kebanyakan masakan mereka  akan tambah garlic ginger paste ini.  Cikju menggunakan Garlic ginger paste ini utk pertandingan masakan yang baru ni.  dalam sebotol juga la cikju dapat.

moh kita tengok macam ne cikju buat.  Hasil En google resipi ni antara yang rasanya boleh diguna pakai.

Bahan2

1 cup ginger
1 cup garlic
1 tsp salt
1/3 cup vegetable oil

cara2 nya
panaskan minyak sehingga panas betul2. ketepikan dan  Sejukan minyak masak tadi.

btw cikju guna ratio 2:3 untuk ginger:garlic sbb tak cukup bahan di rumah.
ginger dan garlic tu keringkan betul2.  klu rajin jemur lah seketika atau tapis sehingga kering.

kemudian blend kering bahan2 seperti garlic dan ginger dulu kemudian tuang sedikit demi sedikit minyak tadi. jangan lupa letak garam bersama ginger dan garlic tadi.

simpan dalam botol kedap udara dan simpan dalam peti sejuk. 

Boleh lah digunakan dalam masakan seperti kari atau perapan ayam dll.

selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...