Baru2 ni terlalu banyak resipi buat crepe durian ... Cik juice pun sama lah menyibukkan diri mencari resipi...
he..he .. berjaya juga buat .. walaupun x sedap rasanya disebabkan whipping cream tak menjadi tapi makan juga lah
berikut resipies yang di ikut 100%
bahan2
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau
Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis
1)Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
2)Panaskan hingga kuali benar-benar panas
3)Oleskan sedikit minyak pada kuali
4)Kemudian kecilkan api
5)Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
6)Adunan tak perlu di balikkan
7)Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
8)Buat sehingga habis
9)Biarkan sejuk.
Durian Filling
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya
Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin ( semasa sejuk )
kemudian terjumpalah resipi yg di siarkan dalam MHI ... tak sempat nak try musim durian dah habis la pulak. Cik juice ambil resipi ni disebabkan penggunaan custard ..
RESEPI DURIAN CREPE
untu kulit (250ml susu segar, 100g tepung gandum, 3 biji telur, 1/4 sudu kecil garam & sedikit pewarna kuning)
Untuk inti (2 SB tepung kastard, 2 SB gula, 1 biji kuning telur, 1/4 SK garam, 250ml susu segar + 150g isi durian)
Topping cream (non dairy)
No comments:
Post a Comment