![]() |
Spageti olio .. ala cincai |
Spageti OlioMakanan Laut Istimewa
2 sudu minyak zaitun
2 sudu besar bawang putih di cincang halus
2 sudu kecil serbuk cili paprika dan 3 biji cili kering di potong halus
1 cawan daun sup dan daun bawang dipotong dadu
150 g spageti di rebus
makanan laut (sotong, lala dan udang)
sos pesto (boleh didapati di supermarket)
garam secukup rasa.
Cara - cara
- Masukkan sedikit minyak Zaiton biarkan panas. Setelah panas masukkan bawang putih dan kacau hingga naik bau.
- Setelah bawang kekuningan masukkan serbuk cili dan kacau sehingga wangi.
- Masukkan cili kering yang sudah dipotong.
- Pastikan bahan agak kering
- Setelah bahan agak kering masukkan makanan laut dan kacau hingga masak.
- Masukkan sayuran kacau kemudian tambahkan perisa, sos pesto dan sedikit garam
- Supaya tidak terlalu pekat, tambah sedikit ayam dan biarkan makanan laut empuk.
- Setelah mendidih masukkan spageti dan kacau sekejap, kemudian angkat.
Enak dimakan ketika masih panas.
P/s: Saya gantikan dengan sosej. sayur saya gantikan dgn lobak merah.
No comments:
Post a Comment