Beadings

Tuesday, 10 May 2011

Hari Italian Mania

Spageti olio .. ala cincai
Tiba-tiba kakak teringin nak makan spageti .. cari ler bahan2 kat fridge. Tak de apa yang menarik tapi terpaksalah jugak buat spageti . Olahan terpaksa dibuat dari resipi dibawah. 


Spageti OlioMakanan Laut Istimewa

2 sudu minyak zaitun
2 sudu besar bawang putih di cincang halus
2 sudu kecil serbuk cili paprika dan 3 biji cili kering di potong halus
1 cawan daun sup dan daun bawang dipotong dadu
150 g spageti di rebus
makanan laut (sotong, lala dan udang)
sos pesto (boleh didapati di supermarket)
garam secukup rasa.

Cara - cara
  • Masukkan sedikit minyak Zaiton biarkan panas.  Setelah panas masukkan bawang putih dan kacau hingga naik bau.
  • Setelah bawang kekuningan masukkan serbuk cili dan kacau sehingga wangi.
  • Masukkan cili kering yang sudah dipotong.
  • Pastikan bahan agak kering
  • Setelah bahan agak kering masukkan makanan laut dan kacau hingga masak.
  • Masukkan sayuran kacau kemudian tambahkan perisa, sos pesto dan sedikit garam
  • Supaya tidak terlalu pekat, tambah sedikit ayam dan biarkan makanan laut empuk.
  • Setelah mendidih masukkan spageti dan kacau sekejap, kemudian angkat.

Enak dimakan ketika masih panas.

P/s:  Saya gantikan dengan sosej.  sayur saya gantikan dgn lobak merah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...