Beadings

Wednesday 19 November 2008

Biskut Tembikai

BISKUT TEMBIKAI
resipies-local mag

Bahan-bahan:
  • 150 g gula kastor
  • 250 g mentega
  • 1 biji kuning telur Gred C
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 290-320 g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • secubit garam
  • sedikit pewarna merah dan hijau
  • 2-3 sudu besar bijan hitam
  • Paper cups
Cara membuatnya
  • Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam.
  • Uli perlahan menjadi doh.
  • Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
  • Canai doh hijau setebal 3 mm kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya) .
  • Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar.
  • Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 min atau hingga masak.

1 comment:

  1. kak... dah siap un packed???
    nnt call-calling la ek...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...